top of page
Zoeken

Energiebericht

Ontwikkelingen op de energiemarkt

Augustus 2022

De energieprijzen blijven stijgen! Dit zorgt ervoor dat ook uw energiekosten toenemen. De gemiddelde gasprijzen (per m3, inclusief belasting) binnen variabele contracten zijn voor consumenten enorm gestegen. We verwachten dat de prijzen deze herfst en winter nog meer omhoog gaan.In de wereld gebeurt er op dit moment heel veel. Dit heeft ook invloed op de situatie in Nederland én op uw energierekening. Hieronder leest u hier meer over:

Rusland speelt met gas

Kort gezegd: Rusland zorgt voor zoveel mogelijk onzekerheid op de energiemarkt. Europa krijgt steeds minder gas, inmiddels nog maar 20% van wat we hiervoor kregen. We houden er rekening mee dat het zelfs 0% kan worden. Al deze onrust zorgt ervoor dat de energieprijzen nu zo hoog zijn en waarschijnlijk nog verder stijgen.

Alternatieven zijn onzeker Nederland en Europa proberen het wegvallen van Russisch gas op te vangen. Maar dat is erg moeilijk. De alternatieven zijn onzeker, kostbaar en hebben andere nadelen. We moeten er serieus rekening mee houden dat we deze winter een tekort aan gas hebben.

Groningen weer open? Het gastekort is een Europees probleem. Dit betekent dat als er in Duitsland een tekort ontstaat er in de rest van Europa naar een oplossing wordt gezocht. We zien nu al dat vanuit Europa energiebesparing wordt opgelegd. En misschien moet dit najaar of in 2023 de gaswinning in Groningen weer open om Europa van gas te voorzien.

China en Oekraïne In China zijn er nog steeds lockdowns vanwege het coronavirus. Dit zorgt ervoor dat het slechter gaat met de Chinese economie en er minder vraag is naar energie. Daarnaast zorgt de oorlog in Oekraïne ervoor dat we richting een recessie gaan. Tijdens een recessie wordt er minder energie verbruikt, wat van invloed is op de energieprijzen.

Check uw nieuwe tarieven Steeds meer huishoudens hebben een variabel energiecontract, waarbij de energietarieven nu vaker worden verhoogd. Misschien hoort u hier ook wel bij. De verhoging van juli 2022 was gemiddeld 25%. Wilt u niet verrast worden door een veel duurdere eindafrekening? Houd dit dan goed in de gaten. Op de website van uw energieleverancier kunt u uw termijnbedrag bekijken en aanpassen. Zo kunt u zorgen dat u deze niet te laag instelt.

Beter energiecontract?

Heeft u op dit moment een energiecontract met variabele tarieven? Helaas bieden energieleveranciers nu geen aantrekkelijke contracten met een vast tarief aan. We verwachten dat dit pas in de loop van de winter verandert.


Energie besparen Het beste wat u op dit moment kunt doen is energie besparen. Want: energie die u niet gebruikt hoeft u ook niet te betalen. Door de werkzaamheden bij u thuis wordt uw woning straks een stuk energiezuiniger dan hiervoor. Maar er zijn nog veel meer bespaartips, om uw energieverbruik lager te houden. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van uw gloeilampen voor ledlampen. Maar ook apparaten bij u thuis die op stand-by staan (die rode lampjes die blijven branden), verbruiken energie zonder dat u het door heeft. Vermijd dit sluipverbruik en gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-knop of trek de stekker eruit. De energieprijzen blijven stijgen! Dit zorgt ervoor dat ook uw energiekosten toenemen.


De gemiddelde gasprijzen (per m3, inclusief belasting) binnen variabele contracten zijn voor consumenten enorm gestegen.  We verwachten dat de prijzen deze herfst en winter nog meer omhoog gaan.
Comentários


bottom of page